16 d’abr. 2013

Irlanda, 1916

Avui m'agradaria parlar d'un tema que m'interessa molt, o més ben dit m'apassiona, que és el conflicte d'Irlanda.
Però avui m'agradaria parlar de l'alçament de Pasqua del 1916 (Éirí Amach na Cásca en irlandès), que es produí entre els dies 24 i 30 d'abril  i del que d'aquí a una setmana en farà 97 anys. Amb aquest alçament es pretenia proclamar una república irlandesa independent del Regne Unit, però aquest fou un alçament amb més caire sentimental i romàntic que real, degut a que les milícies nacionalistes irlandeses (Exèrcit ciutadà irlandès, Voluntaris irlandesos, Germandat republicana irlandesa, Na Fianna Éireann, i Cumann na mBan) no tenien un suport majoritari ni real dins la població irlandesa. Foren al voltant de 1250 homes i dones els que ocuparen diferents llocs de la ciutat, tal com es veu reflectit al mapa adjunt, sent el més important i emblemàtic l'Oficina central de correus, símbol de la dominació anglesa a Dublín.

Llocs ocupats a l'alçament de Pasqua de 1916 a Dublín
http://www.nli.ie/1916/map.html
El Govern provisional, constituït per set homes i encapçalat pel poeta Pádraig (Patrick) Pearse proclamen la República Irlandesa.



Però quina diferència hi ha entre aquest alçament i els anteriors que s'havien produït a l'illa? Bàsicament fou la forta repressió que es produí per part del govern de Londres, amb l'execució de tots els homes que encapçalaren la revolta i una forta repressió contra els altres membres i organitzacions, que provocà que la majoria social que fins al moment no els havia donat suport comencés a simpatitzar amb el Sinn Féin i que a les eleccions de 1918 obtingués una majoria de vots a l'illa, un 70%, però els diputats elegits rebutgen entrar a formar part del parlament de Westminster i es constitueixen en el primer Dáil Éireann (Parlament Irlandès).

A primera línia, d'esquerra a dreta: Laurence Ginnell, Michael Collins, Cathal Brugha, Arthur Griffith, Eamon de Valera, Count Plunkett, Eoin MacNeill, W.T. Cosgrave y Kevin O'Higgins. (Primera Dáil, 21/01/1919).
Poc després la repressió portà a la Guerra de independència que s'inicià al 1919 i s'estengué fins al 1921 amb la firma del tractat angloirlandès que dividia l'illa en dues meitats, el sud que constituiria un estat lliure format pels 26 comptats del sud, est i oest i els 6 comptats del nord que constituirien una província britànica. això conduí a una guerra civil entre els afins i els detractors del tractat, però poc a poc es va anar consolidant el camí cap a la independència que s'aconseguí al 1948 amb la constitució de la República.

M'agradaria acabar aquesta entrada amb la Cançó del solat, himne d'Irlanda, d'on en podreu trobar la traucció al castellà i una petita explicació de la seva història en aquest enllaç.



Fonts per a aquesta entrada:

Innisfree
1916 en español

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada